„Silkių lydeka” taip dar vadinamas Hekas, nes kur silkės, ten medžioja ir Hekas, norvegų vadinamas „juodųjų nasrų” vardu. Jei kam Heko vardas asocijuosiasi su prasta žuvimi, tai neetiško žuvies gaudymo, perdirbimo ir netinkamo produkto laikymo pasekmė.
File galime tiesiog kepti orkaitėje, ant keptuvės, dartyti kotletus.
Kotleto privalumas kepant iš žuvies išsiskiriačias sultis sugeria daržovės ir kruopos ir kartu praturtina skoniais.
1 kg jūrų lydekos (heko) file
2 vnt kiaušinių (galima ir nedėti, nes hekas gana gerai “klijuojasi”)
2 vnt (~250gr.) morkų
2 vnt svogūnų
200 gr. manų kruopų ar ryžių dripsniai, kitos kruopos
Aliejaus ar lydyto sviesto kepimui, druska ir pipirai.
Jūros lydekos filė, morkas, svogūnus susmulkinti ir sumalti trintuve (blenderiu) ar kitu virtuvės prietaisu.
Sudėti išplaktus kiaušinius, manų kruopas, druską, pipirus ir gerai išminkyti. Paruoštą tešlą palaikyti 1 valandą kambario temperatūroje, kad išbrinktų kruopos, šaldytuve reikėtų laikyti ilgiau (patogu jei ruošiamės kepti ne iš karto).
Iš tešlos formuojam kotletukus ir kepame aliejuje ant keptuvės. Suformuotus ir užšaldytus ant sviestinio popieriaus kotletukus galime laikyti šaldiklyje kitam kartui. Labai patogu greitam paruošimui.
Galima valgyti tiek karštus tiek šaltus su naminių pomidorų padažu ar daržovių troškiniu.