Visu pirma Odė Silkei 🙂
- Tai puiki žuvis savo maistingumu ir aliejų gausa nuo 14 iki 18%.
- Silkė mitybos grandinėje žemai, tai ji mažiausiai koncentruoja sunkiuosius metalus.
- Silkių resursai greitai atsistato, todėl nepadaroma žalos ekosistemai. Silkės gaudomos gaubiančiaisiai tinklais, kurie yra paviršiniai ir nesuardo dungo ekosistemos.
Jei nesam labai įgudę pasidaryti silkės filė – menka bėda, paruošus kaulai lengvai išsitraukia vienu judesiu. Kuo mažiau pažeisime silkės odą prieš kepimą, tuo mažiau ištekės jos vertingų riebalų.
- Atšidytai silkei pašalinam žarną ir žiaunas, kaip tai padaryti lengvai parodysiu kai nufilmuosiu.
- Nuplaunam, nusausinam ir truputį pasūdom iš vidaus.
- Sustatom silkę pilvais į viršų nedidelėje karščiui atsparioje formoje. Tikslinga naudoti nedidelę, kad kepant išsiskyrę riebalai plačiai nepasklistų ir nepradėtų degti.
- Kepam orkaitėje 180 C 30-40 min. priklausomai nuo silkės dydžio nepridengtą, nes silkė dėl riebumo ir odos neišsausės, o tik gražiai apskrus.
- Galime užpilti namine pomidorų tyre ir kepti ~40-50 min. Turėsime silkę pomidorų padaže
- Jei kepame susuktą į foliją, silkė labiau bus troškinta, t.y. visai nesuskrudusi.
- Kaulas pašalinimas keptai silkei jos nepjaustant, lengvai atsiskiriant nuo mėsos.
- Kepta silkė skani tiek šilta tiek šalta