Pasikraunam Omegų :) arba kaip pasiruošti Silkę

Visu pirma Odė Silkei 🙂

  • Tai puiki žuvis savo maistingumu ir aliejų gausa nuo 14 iki 18%.
  • Silkė mitybos grandinėje žemai, tai ji mažiausiai koncentruoja sunkiuosius metalus.
  • Silkių resursai greitai atsistato, todėl nepadaroma žalos ekosistemai. Silkės gaudomos gaubiančiaisiai tinklais, kurie yra paviršiniai ir nesuardo dungo ekosistemos.

Jei nesam labai įgudę pasidaryti silkės filė – menka bėda, paruošus kaulai lengvai išsitraukia vienu judesiu. Kuo mažiau pažeisime silkės odą prieš kepimą, tuo mažiau ištekės jos vertingų riebalų.

  • Atšidytai silkei pašalinam žarną ir žiaunas, kaip tai padaryti lengvai parodysiu kai nufilmuosiu.
  • Nuplaunam, nusausinam ir truputį pasūdom iš vidaus.
  • Sustatom silkę pilvais į viršų nedidelėje karščiui atsparioje formoje. Tikslinga naudoti nedidelę, kad kepant išsiskyrę riebalai plačiai nepasklistų ir nepradėtų degti.
  • Kepam orkaitėje 180 C 30-40 min. priklausomai nuo silkės dydžio  nepridengtą, nes silkė dėl riebumo ir odos neišsausės, o tik gražiai apskrus.
    • Galime užpilti namine pomidorų tyre ir kepti ~40-50 min. Turėsime silkę pomidorų padaže
  • Jei kepame susuktą į foliją, silkė labiau bus troškinta, t.y. visai nesuskrudusi.
  • Kaulas pašalinimas keptai silkei jos nepjaustant, lengvai atsiskiriant nuo mėsos.
  • Kepta silkė skani tiek šilta tiek šalta